GvA 17/2/2016

Gemeente huldigt jubilerende harmonie

” 125 jaar, maar geen sukkelend oudje ”

— 17/02/2016 door Philippe Desmet —

Kontich

De leden van Harmonie Vrede & Vermaak werden op het gemeentehuis ontvangen om het 125-jarige bestaan te vieren. Deze offciële receptie was meteen de start van een feestjaar.

  • De Koninklijke Harmonie Vrede & Vermaak werd op 13 februari 1891 gesticht. Bij het indienen van de eerste officiële ledenlijst telde de vereniging 89 leden.

“Ik kan mij moeilijk voorstellen dat dit allemaal muzikanten waren”, zei burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA). “In de fanfare waarin ik zelf speelde, hadden we vier takken: de blazers, de drumband, de majorettes en de rest waren drinkende leden.”

Schepen van Cultuur Veerle Van Dyck (Sander) gaf ruiterlijk toe dat ze haar mening over de muzikale kwaliteiten van harmoniemuziek had herzien, nadat ze een concert van Vrede & Vermaak had bijgewoond. “De harmonie kon zich de voorbije 125 jaar geregeld heruitvinden, waardoor het steeds een levendig ensemble is gebleven”, vond ze.

GVA_125Namens het gemeentebestuur overhandigde schepen Van Dyck een fles van het dorpsbier Contje aan voorzitter Ludo Cusseneers en aan alle leden. De muzikanten van het jeugdorkest kregen een exemplaar van de strip over de Kontichse reus Contios, van Ludwig De Vocht.

Voor Vrede & Vermaak was deze officiële ontvangst op het gemeentehuis de start van een muzikaal feestjaar. Wie wil kennismaken met de kwaliteiten van Vrede & Vermaak, kan op 20 en 21 februari het aperitiefconcert bijwonen in de Magdalenazaal.

Daar brengt de harmonie voor het eerst de compositie Betrayal of a spy, dat door Sven Van Calster werd gecomponeerd. “Onze dirigent was al aan een stuk bezig in het kader van onze viering”, zegt secretaris Tom Decloedt. “Toen we hoorden dat de heemkundige kring een lezing organiseerde over Margriet Ballegeer, heeft Sven de link gelegd naar dit stuk lokale geschiedenis.” (PhDe)

  • http://vredeenvermaak_be

Voorzitter Cusseneers ontvangt enthousiast een fles dorpsbier ‘Contje’ van schepen Van Dyck. FOTO PHILIPPE DESMEDT

Categories: Pers